Eindhovense startup VivArt-X mikt op innovatieve borstreconstructies met lichaamseigen cellen

- EN- NL
Annika Vrehen (VivArt-X), Muhabbat Komil (VivArt-X), Martin Rutten (TU/e), Dan J
Annika Vrehen (VivArt-X), Muhabbat Komil (VivArt-X), Martin Rutten (TU/e), Dan Jing Wu (VivArt-X), Marcel Segers (Stimulus), Jan Rietsema (SBMC), Mérie van der Rijt (Stimulus), Kevin van der Veer (Stimulus).
1,4 miljoen euro van samenwerkende partners zorgt voor versnelde ontwikkeling

De Eindhovense startup VivArt-X werkt de komende drie jaar samen met Smart BioMaterials Consortium (SBMC) en TU/e-faculteit Biomedical Engineering) aan de versnelde ontwikkeling van een synthetisch biomateriaal om gezond borstweefsel te vormen na een borstoperatie. De nieuwe gepersonaliseerde methode van VivArt-X moet zorgen voor minder heroperaties, een beter herstel en een betere kwaliteit van leven na een borstoperatie na borstkanker. Voor het project is een bedrag van 1,4 miljoen euro gereserveerd.

De innovatieve behandeling met slimme biomaterialen kan grote impact hebben op de volksgezondheid. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker, meer dan de helft daarvan kiest voor een borstreconstructie.

Om de technologie sneller voor patiënten beschikbaar te krijgen, werkt VivArt-X de komende drie jaar samen met SBMC en de TU/e. De TU/e brengt haar kennis en faciliteiten in; SBMC wordt verantwoordelijk voor de versnelling van de productontwikkeling en kwaliteitsborging. De screening van het nieuwe materiaal en de verbetering van cel-materiaalinteracties wordt uitgevoerd in het development laboratorium van SBMC op de TU/e-campus.

Verdeling

Van de 1,4 miljoen euro wordt vijftig procent gedragen door de samenwerkende partners. 35 procent is afkomstig van het Europese subsidieprogramma OPZuid. De provincie Noord-Brabant tekent voor de resterende 15 procent.


    Lees het uitgebreide interview met Dan Jing Wu , CEO van VivArt-X. We volgden haar een jaar op haar pad van wetenschap naar toepassing in de mens