Onderzoeker Anne Roc’h sleepte voor de derde keer in vier jaar tijd een MSCA Doctoral Network-project binnen. Een belangrijk kenmerk van deze Europese projecten is dat promovendi opgeleid worden aan verschillende universiteiten. Binnen de drie projecten van Roc’h zijn momenteel 42 promovendi aan het werk. Wat is het verhaal achter haar succes?
Als ze eerlijk is, had ze niet verwacht wederom succesvol te zijn bij haar aanvraag van een Europees Marie Sklodowska-Curie Actions Network-project (MSCA-project) in 2023. "Het was de tweede keer dat ik dit voorstel voor PATTERN indiende, vorig jaar werd het niet toegekend. Ik heb het projectvoorstel verbeterd en diende het weer in. Deze keer met succes."
Française Anne Roc’h, universitair docent bij Electrical Engineering, is bescheiden. Spreekt in eerste instantie over geluk hebben als ze vertelt over de derde succesvolle aanvraag in vier jaar tijd van financiering voor een Europees MSCA-project. In de 2023 ronde werd slechts elf procent van de ingediende voorstellen gehonoreerd, waaronder dus ook haar tweede projectaanvraag voor PATTERN.
Elektromagnetisch geluid
Roc’h’s onderzoekershart gaat sneller kloppen van elektromagnetische interferentie (EMI). Het staat centraal in al haar onderzoeksprojecten. In elk elektronisch apparaat ontstaat een ongewenst elektromagnetisch veld wanneer het wordt ingeschakeld. Dit noemen we ’elektromagnetisch geluid’.Denk aan het irritante geluid dat je over een speaker hoort een paar momenten voordat je mobiele telefoon overgaat. Dit is misschien een onschuldig voorbeeld, maar het kan ook storingen veroorzaken in andere apparaten.
"Zo kunnen metingen in medische systemen verstoord worden door EMI - bijvoorbeeld een niet-werkend beeldscherm. Of werken sensoren in elektrische auto’s niet goed, als de elektrische motor draait", geeft Roc’h als voorbeelden van wat er kan gebeuren als het voorkomen of opvangen van elektromagnetisch geluid (EMI) niet wordt meegenomen in het ontwerp van apparaten.
In het Eternity-project van Roc’h wordt onderzoek gedaan naar interferentie van elektromagnetisch geluid. Klik op de foto voor een video.
Elektromagnetisch geluid is als een ongenode gast, waarmee we moeten leren omgaan.
Universitair docent Anne Roc’h
"Elektromagnetisch geluid krijg je er altijd gratis bij met elektronische apparaten. Het is als een ongenode gast, waarmee alle bedrijven in de hightech industrie moeten dealen. We werken dan ook intensief samen met bijvoorbeeld Philips, Canon en NXP om te onderzoeken hoe we EMI in hun producten kunnen minimaliseren."
"In onze gemeenschap van EMI-specialisten, ontdekken we nog steeds nieuwe dingen. Er is nog zoveel te leren. Elke case is weer anders en vraagt om een andere oplossing. En met de snelheid waarmee steeds meer elektronische apparaten worden ontwikkeld en gebruikt, komen er in de toekomst alleen maar meer uitdagingen aan. Die gaan we graag aan met onze groeiende internationale onderzoeksgemeenschap."
Mijn werkveld gaat niet over competitie. Het gaat over samenwerken om problemen op te lossen voor de samenleving.
Universitair docent Anne Roc’h
Die gemeenschap kenmerkt zich door nauwe samenwerking, vertelt Roc’h. "Mijn werkveld gaat niet over competitie. We moeten samenwerken om problemen op te lossen voor de samenleving. Als je niet met elkaar praat en je kennis deelt, kom je niet vooruit. Dat geldt voor ons, en voor onze industriële partners."
De vertaalslag maken naar betere elektronica en daarmee de samenleving te helpen, is het hogere doel. "Er is nog zoveel te doen; het lukt mij zeker niet om alle uitdagingen op te lossen voor het eind van mijn carrière. Gelukkig leiden we met de promovendi van onze Doctoral Network-beurzen steeds meer onderzoekers op die het stokje kunnen overnemen in de toekomst."
Over het Marie Sklodowska-Curie Actions Doctoral Network
Het Marie Sklodowska-Curie Actions Doctoral Network (MSCA) is een door Horizon Europa gefinancierd netwerk waarbinnen promovendi worden opgeleid. De projecten hebben een budget tussen de 2,5 en 3,5 miljoen euro. Per project worden tussen de 10 en 15 PhD-kandidaten aangesteld bij verschillende partners. De promovendi krijgen een uitgebreid trainingsprogramma, en werken tijdens hun promotietraject ook een aantal maanden aan een andere instelling of bij een industriële partner aan hun onderzoek.Binnen een Doctoral Network-project staat onderzoek natuurlijk centraal, maar draait het, meer dan bij andere EU-projecten, ook om de ontwikkeling van de jonge onderzoekers.
Beeld: iStockphoto / johan10
Het zien groeien van de jonge onderzoekers binnen haar projecten vindt Roc’h het allermooiste. "Natuurlijk hebben we veel plezier bij het ontdekken van nieuwe dingen in ons onderzoeksgebied, maar het gaat uiteindelijk om de mensen en het netwerk dat ontstaat. Je ziet hoe ze zichzelf ontwikkelen en dat zo een hele groep mensen samen dezelfde richting op gaat kijken."
Gemeenschapszin
"Bij een regulier promotietraject ben je vaak onderdeel van groter project, waaraan je bijdraagt. In een Doctoral Network word je lid van een onderzoeksgemeenschap, waarbinnen je leert, actief bijdraagt en je jezelf ontwikkelt. Je krijgt trainingen aangeboden voor skills die je nog niet hebt. Maar je moet wel zelf het initiatief nemen. In de vier jaar dat het project loopt, trek je samen op met je collega-promovendi. Zo smeed je een band en netwerk voor het leven", vertelt Roc’h enthousiast.De promovendi binnen een Doctoral Network-project zitten verspreid over universiteiten in heel Europa. "Ze doen onderzoek aan hun eigen universiteit, maar gaan ook voor een aantal maanden naar een andere instelling of industriële partner voor training, of om ervaring op te doen op een specifiek gebied."
Je wordt lid van een steeds groter wordende gemeenschap en smeedt een band voor het leven.
Universitair docent Anne Roc’h
Regelmatig zijn er netwerkbijeenkomsten waar het hele project samenkomt. "Dan bezoeken we samen andere universiteiten en geven elkaar updates. Europese experts uit de academische wereld of industrie geven lezingen, er zijn trainingen voor de PhD’s. En ze zien meteen wat van Europa."
"Het gaat om bruggen bouwen in Europa. We hebben meer specialisten nodig op het gebied van EMI en bouwen zo aan een steeds groter wordend netwerk van experts.
Nederig
"Elke keer dat ik een MSCA-aanvraag indien, doe ik dat met nederigheid. Ik ga er niet vanuit dat ik weer succesvol zal zijn. En je moet geduld hebben. Ik heb heel vaak een beurs niet gekregen, en dat doet pijn. Afwijzing is een onderdeel van het academische leven, maar je kunt er veel van leren. En je moet het vooral niet opgeven."Roc’h beschikt over een uitzonderlijk goed fingerspitzengefühl in de keuze van haar onderzoeksvoorstellen. "Ik lees veel over mijn werkveld, en ben regelmatig te vinden op de programmapagina’s van de Europese Commissie. Ik zie vaak wat eraan komt, waar behoefte aan is. Daarbij helpt mijn werkervaring in de industrie ook."
Als ik mijn collega’s weet te overtuigen van een idee, weet ik dat ik iets goeds in handen heb.
Universitair docent Anne Roc’h
"Ik kan vervolgens volledig opgaan in een idee, en toets dat bij mijn collega’s in Europa. Dan bel ik ze en gooi mijn idee op tafel. Ik vind het heerlijk om met ze te discussiëren en ze te overtuigen. Als dat lukt, weet ik dat ik iets goeds in handen heb. Dan geloof ik heilig in mijn plan. Ik volg mijn instinct, wat misschien niet heel wetenschappelijk klinkt. Maar ik doe niets waar ik niet sterk in geloof."
Impact, impact, impact
"Wanneer ik aan het schrijven ben, ontspint zich in mijn hoofd al wat voor mooie dingen er uit het onderzoek kunnen komen. De impact gaat verder dan de promovendi, we leren er allemaal van. En de samenleving heeft er uiteindelijk ook baat bij, dat vind ik heel belangrijk."De impact van haar onderzoek op de samenleving duidelijk maken, is enorm belangrijk in de aanvraag, weet Roc’h inmiddels. "De onderzoeksomschrijving zelf is uiteindelijk maar een klein onderdeel. De onderdelen waarbij je beschrijft wat de impact van je voorstel is op de samenleving, de economie en wat de kwaliteit is van de opleiding die de promovendi krijgen, zijn veel uitgebreider."
Neem de tijd en zoek hulp
Een aanvraag schrijven kost veel tijd, vaak maanden. "Ik heb veel avonden, nachten en weekenden aan elke aanvraag gespendeerd. Dat is niet heel gezond om vaak te doen, dus zorg dat je de tijd neemt. Begin zeker zes maanden voor een call voor financiering uitkomt.""Zorg dat je een goed idee hebt wie je in je consortium wilt betrekken. Het is een complexe puzzel die je moet leggen - het gaat om onderzoek, om de industrie, om wat Europa nodig heeft."
Een voorstel schrijven is een eenzaam proces. Wees niet bang om hulp in te roepen.
Universitair docent Anne Roc’h
Hulp krijgt Roc’h in dit proces ook van het onderzoekscentrum van haar faculteit Electrical Engineering, van het Research Support Office, van het High Tech Systems Center en van het Center for Care and Cure. "Ze discussiëren met me over mijn plan, zoeken mee naar geschikte partners. Dat doen collega’s uit andere onderzoeksgroepen overigens ook. Ik krijg echt fantastische steun als ik het nodig heb."
Sociale lijm
Het draaien van de toegekende projecten is voor Roc’h niet mogelijk zonder de hulp van de program managers van het Research Support Office van de TU/e. "Zij fungeren als de sociale lijm binnen het programma. Signaleren als iets niet soepel loopt en lossen dat mee op. En zijn natuurlijk de aanjagers voor het halen van de deadlines die Brussel van ons vraagt voor de beurs."Drie projecten tegelijk
Roc’h draait als coördinator momenteel drie MSCA-projecten, met een totaalbudget van 11,3 miljoen euro. Eternity startte in 2021, Parasol in 2023 en PATTERN start in het voorjaar van 2025. In totaal werken er 42 promovendi, verspreid over 12 Europese universiteiten, 28 bedrijven en 3 ziekenhuizen. Aan de TU/e werken vijf aan Eternity en Parasol. Voor PATTERN heeft ze vacatures uitstaan voor 16 PhD-posities in 6 Europese landen.Er is een perfecte beurs voor elke onderzoeker. Als je die klik vindt, weet je dat het goed zit.
Universitair docent Anne Roc’h
Alhoewel er in haar hoofd altijd plannen borrelen voor volgende aanvragen, heeft Roc’h besloten dat ze dit jaar géén aanvraag gaat doen voor het MSCA Doctoral Network. "Drie netwerkenprojecten tegelijkertijd draaien is best veel", zegt ze met gevoel voor understatement. "Ik neem even de tijd om Eternity af te sluiten en PATTERN op te starten. De drie of vier nieuwe ideeën die ik al heb, zijn voor volgend jaar."
"Ik geniet van mijn werk, zelfs als ik beursaanvragen schrijf. Doctoral Network-projecten passen bij mijn profiel, mijn onderzoek en de community die daarbij hoort. Dat maakt het tot een perfecte match voor mij. Er is een perfecte beurs voor elke onderzoeker. Als je die vindt, klikt alles in elkaar. Dan weet je dat het goed zit."
Uit onze strategie: over Research Life Cycle Support
We vinden het belangrijk dat onze onderzoekers zich vooral kunnen richten op waar ze goed in zijn: onderzoek doen. Daarom werken we aan een naadloos samenwerkende keten van diensten om hen te helpen. Het doel van het Research Life Cycle Support-project is om de research support zo te organiseren dat onderzoekers naadloos ondersteund worden in het gehele onderzoeksproces: van een eerste onderzoeksidee tot aan het verspreiden van uiteindelijke onderzoeksresultaten, en alles daartussen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking tussen onderzoekers en ondersteuners, en tussen faculteiten, instituten en diensten, maar altijd met de focus op wat de onderzoekers nodig hebben.Binnen onze universiteit wordt die steun onder meer geboden door het Research Support Office (RSO). Binnen het RSO Project Management Office werken projectmanagers die onderzoekers kunnen ondersteunen bij grote projecten.
Research Life Cycle Support valt binnen de Strategie 2030 onder het thema Resilience. Lees meer over onze Strategie 2030 .
Foto: Bart van Overbeeke