’Is de pensioenpot op als ik oud ben?’ Zes vragen aan Lisa Brüggen, nieuwe bijzonder hoogleraar Pensioencommunicatie en keuzebegeleiding

Sinds 1 januari 2024 is Lisa Brüggen bijzonder hoogleraar op de leerstoel Pensioencommunicatie en keuzebegeleiding, gevestigd en gefinancierd door Instituut Gak. Pensioencommunicatie is een belangrijk thema om mensen goed te begeleiden in de keuzes die ze moeten maken rondom pensioen en pensionering. Zes vragen aan Lisa Brüggen over pensioenen.

De pensioenwereld is de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Deze verschuiving heeft geleid tot een grotere behoefte aan effectieve pensioencommunicatie en keuzebegeleiding. Daarom is de bijzondere leerstoel Pensioencommunicatie en keuzebegeleiding ingesteld, mogelijk gemaakt door Instituut Gak. 

Veel mensen weten niet precies hoeveel pensioen ze kunnen verwachten, of welke keuzes er mogelijk zijn

Lisa Brüggen

Vragen over pensioen

’De leerstoel moet kennis aanreiken die mensen helpt om zich vroeger en beter over hun verwachte pensioeninkomen te informeren’, zegt Lisa Brüggen. ’Denk aan keuzes rondom pensioendatum en uitkeringsvormen, of om aanvullend pensioen op te bouwen. Veel mensen weten niet precies hoeveel pensioen ze kunnen verwachten, of welke keuzes er mogelijk zijn.’ De nieuwe leerstoelhouder reageert daarom op zes veelgehoorde vragen over pensioen en hoe de informatievoorziening verder onderzocht kan worden. 

    Over Lisa Brüggen

    Directeur Netspar

    Lisa Brüggen is directeur van  Netspar , onderdeel van Tilburg University. Ze is ook hoogleraar financiële dienstverlening aan de Universiteit Maastricht, School of Business and Economics (SBE) en Principal Investigator bij BISS, het Brightlands Institute for Smart Society. Verder is ze lid van de Raad van Toezicht van het Nibud, en lid van de beleidscommissie pensioen bij SPMS. 

    Ze heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Emerging Scholar Award van de American Marketing Association. Ook verkreeg ze NWO- en Netspar-beurzen voor haar onderzoek naar pensioencommunicatie en de vraag hoe men zich beter kan voorbereiden op het naderende pensioen. Haar werk werd gepubliceerd in toonaangevende internationale tijdschriften, zoals het Journal of Marketing.


Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lisa Brüggen ( E.C.Bruggen@tilburguniversity.edu ) of met persvoorlichter Lieke Steijvers, 10713147 / L.M.Steijvers@tilburguniversity.edu