Caroline Paul, universitair hoofddocent aan de TU Delft, ontvangt de KNCV Gouden Medaille 2024. Zij krijgt deze prestigieuze Nederlandse wetenschapsprijs als chemicus jonger dan 40 jaar die al excellente prestaties heeft laten zien en van wie de komende jaren nog veel wordt verwacht. De prijs wordt op 3 december uitgereikt tijdens de chemieconferentie NWO CHAINS in Veldhoven.
Originaliteit, creativiteit en maatschappelijke impact
De jury, onder voorzitterschap van polymeerchemicus Katja Loos (Rijksuniversiteit Groningen), prijst de originaliteit en creativiteit van Pauls onderzoek dat zich verder kenmerkt door een sterk interdisciplinaire opzet en duidelijke maatschappelijke impact. De kwaliteit en internationale zichtbaarheid van haar werk blijkt uit de vele publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en uit prestigieuze prijzen en beurzen, waaronder een ERC Starting Grant, een Chemistry Europe Fellowship en een NWO ENW XL Grant.
Inspirerende docent
Naast haar wetenschappelijke prestaties ziet de jury in Caroline Paul een inspirerende docent en een toegewijde mentor. Ze is bovendien zeer goed in staat om complexe fenomenen en resultaten toegankelijk te maken voor een breder publiek en gebruikt sociale media en populair-wetenschappelijke media om nieuwe groepen te bereiken. Daarnaast heeft ze het NextGenBiocat initiatief opgezet om early-career researchers te ondersteunen en is ze actief binnen diverse (inter)nationale wetenschappelijke organisaties.
Over de KNCV Gouden Medaille
De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.
Over de KNCV
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) beweegt in een tijd waarin de rol van chemie en levenswetenschappen steeds belangrijker wordt in de samenleving, of het nu gaat om klimaat, energie - en materialentransitie of nieuwe medicijnen. Met een gemeenschap van ongeveer 5.000 leden, bestaande uit wetenschappers, professionals uit het bedrijfsleven en overheidsorganisaties, heeft de KNCV als onafhankelijke vereniging een unieke positie als hét netwerk voor chemici en levenswetenschappers in Nederland.