’Biodiverse paardenhouderijen kunnen bijdragen aan natuurherstel én paardenwelzijn’

Manege & Pensionstal de Vier Hoeven. Beeld: Roshen Abbassi en Imke Kleingeld
Manege & Pensionstal de Vier Hoeven. Beeld: Roshen Abbassi en Imke Kleingeld

Biodiversiteitsverlies is een urgent probleem. Daarom startte Inga Wolframm , lector Duurzame Paardenhouderij aan Hogeschool Hall van Larenstein, het project: biodiverse paardenhouderijen. Daar hebben velen zich bij aangesloten, waaronder Yteke Elte , dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde en Annet van den Hoeven , manegeen pensionstaleigenaresse. Hun doel? Paardenhouderijen transformeren tot groene verbinders die bijdragen aan natuurherstel én paardenwelzijn.

Sinds het begin van de industrialisatie is 85 procent van de Nederlandse inheemse biodiversiteit verdwenen. "Om efficiënte landbouw mogelijk te maken, zijn landschappen zoals heggen en sloten massaal verdwenen", legt Inga Wolframm uit. "Met dit project willen we groene en blauwe dooradering herstellen, zoals hagen, bomen en poelen. Het paardenbedrijf ’De Vier Hoeven’ van Annet van den Hoeven is gelegen tussen stad en natuur, en fungeert als pilotlocatie en verbindingszone."

De samenwerking binnen het project is uniek: vijf mbo’s, vier hbo’s, de Universiteit Utrecht, 23 paardenbedrijven, verschillende brancheorganisaties, bedrijven uit de hippische sector, natuurorganisaties en de lokale en provinciale overheid doen mee. Wolframm benadrukt: "Dankzij deze collectieve aanpak kunnen we paardenhouderijen laten bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken zoals het vergroten van de biodiversiteit." Regieorgaan SIA ondersteunt het project met een subsidie.

Inmiddels is 85 procent van de inheemse dieren plantsoorten verdwenen

Biodiversiteit en paardenwelzijn hand in hand

Dierenarts Yteke Elte waardeert de multidisciplinaire samenwerking. "We onderzoeken het welzijn van de paarden. Wat gebeurt er als ze een meer natuurlijke en gevarieerde leefomgeving krijgen? Welke invloed heeft dat op hun gezondheid en welzijn? Door diergeneeskundestudenten te koppelen aan mboen hbo-studenten bundelen we expertise en ontwikkelen we praktische handvatten voor paardenbedrijven. Zo verbinden we biodiversiteit, dierenwelzijn en een gezonde bedrijfsvoering. Het is geweldig om zo impact te maken."

Stalhouder Van den Hoeven voegt toe: "Het welzijn van onze paarden staat voor mij op nummer één. Het graven van poelen en planten van hagen draagt bij aan natuurherstel, maar kan óók bijdragen aan hun welzijn. Ik ben trots dat we met De Vier Hoeven vooroplopen en de eerste stap zetten." Ze ziet hoe in de paardenhouderij het samenspel tussen mens en dier vaak centraal staat. "Dan vergeten we de natuur en dat willen we veranderen. Natuurinclusieve paardenhouderij kan een voorbeeld zijn voor andere sectoren."

Poelen graven en hagen planten is beter voor het welzijn van paarden én natuurherstel

Anders denken

Elte hoopt dat het project mensen aanzet tot anders denken over biodiversiteit. "Dit project laat zien dat innovatie, samenwerking en natuurherstel hand in hand kunnen gaan. Als paardenhouderijen bijdragen aan natuurherstel, kunnen ze een rol spelen in het oplossen van bredere milieu uitdagingen."

Wolframm gelooft in de kracht van positieve verandering. "Veel mensen rijden paard om dichter bij de natuur te zijn. We willen laten zien hoe paardenhouderijen onderdeel kunnen zijn van ecologisch herstel. Dat positieve geluid motiveert de sector om mee te doen."