Hoe ervaren onze hersenen impulsen die onze tong en ons verhemelte krijgen, wanneer we vloeibaar voedsel zoals soep proeven?
Hoe ervaren onze hersenen impulsen die onze tong en ons verhemelte krijgen, wanneer we vloeibaar voedsel zoals soep proeven? - Om een breed scala aan impulsen te kunnen ervaren, gebruiken onze zintuigen 'logaritmische perceptie'. Een grote toename in de impuls leidt maar tot een kleine toename in wat ons brein ervaart. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Unilever en Wageningen University & Research laten nu zien dat dit effect niet alleen voor onze oren en ogen geldt, maar ook voor de ervaren dikte van vloeibaar voedsel. Ons vermogen om de intensiteit van geluid, licht of texturen te ervaren, is cruciaal voor onze interactie met de wereld om ons heen. Om ons in staat te stellen een breed scala aan geluidsof lichtintensiteiten waar te nemen, zwakken onze zintuigen de intensiteit van zulke stimulansen af als ze sterk zijn, en versterken die juist als ze zwak zijn. De precieze manier waarop de intensiteit van stimulansen zich verhoudt tot de sterkte die we ervaren, is echter nog altijd onderwerp van discussie onder wetenschappers. Logaritmische perceptie.
TO READ THIS ARTICLE, CREATE YOUR ACCOUNT
And extend your reading, free of charge and with no commitment.