Onderzoek legt verrassende relatie tussen samenwerking, gebrek aan kennis en radicale innovatie bloot Gebrek aan kennis om externe middelen en informatie van samenwerkingsrelaties in de eigen organisatie te integreren, heeft een positieve impact op radicale innovatie, maar beïnvloedt incrementele innovatie juist negatief. Deze conclusie uit zeer recent onderzoek maakt nader onderzoek naar de relatie tussen opbrengst van interorganisatorische relaties en het proces waarmee organisaties externe middelen en informatie internaliseren, relevant.
Dat betoogt Tim de Leeuw, hoogleraar Organisatiewetenschappen: Interorganisatorische relaties, Innovatie en Ondernemerschap aan TIAS School for Business and Society van Tilburg University, op vrijdag 9 juni in zijn inaugurele rede. De Leeuw introduceert in zijn rede het internaliseringsproces van externe kennis in de context van organisatorische samenwerkingsrelaties als een van de vier thema’s op zijn onderzoeksagenda.
Handvatten voor organisaties
De hoogleraar kijkt in zijn onderzoek naar opbrengsten van interorganisatorische relaties op het niveau van het totaalpakket aan directe relaties die organisaties met andere organisaties aangaan. Dit portfolioniveau sluit aan bij de praktijk van organisaties omdat zij zelf in staat zijn om de samenstelling van hun portfolio te bepalen en te beïnvloeden. Inzichten uit onderzoek op dit niveau leveren op die manier sneller praktische handvatten op om samenwerkingsverbanden beter in lijn te brengen met de doelen die worden nagestreefd.
Onderzoeksagenda
Naast aandacht voor het eerdergenoemde internaliseringsproces van externe middelen en informatie, kiest Tim de Leeuw voor onderzoek naar de impact op de opbrengsten van interorganisatorische samenwerkingsrelaties van omgevingsfactoren, de daarop voortbouwende veranderingsdynamiek in het portfolio, en de rol van ondernemersvaardigheden. Ook voor deze drie thema’s op zijn onderzoeksagenda blijkt uit eerder verkennend onderzoek dat dit voor organisaties inzichten kan opleveren waarmee zij hun portfolio van interorganisatorische relaties verder kunnen aanscherpen.
Tim de Leeuw (1984) is sinds 2016 betrokken bij TIAS School for Business and Society. Naast het verzorgen van onderwijs en doen van onderzoek heeft hij meerdere functies bekleed waaronder directeur van de PhD programma’s (2016-2019), voorzitter van de TIAS brede examencommissie (2018-2021), associate dean onderwijs (2021-2023) en academisch directeur van de deeltijd MSc-opleiding Bedrijfskunde (2020-heden). Artikelen over zijn onderzoek, in de context van organisaties, gericht op samenwerking, innovatie en ondernemerschap, zijn gepubliceerd in vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften. Meer informatie en de artikelen zijn terug te vinden op: www.tdeleeuw.com .
Oratie
ing. Tim de Leeuw spreekt zijn inaugurele rede uit op vrijdag 9 juni 2023 om 16.15 uur in de aula in het Cobbenhagengebouw van Tilburg University. Titel van de rede is ’Interorganisatorische relaties, Innovatie en Ondernemerschap: het belang, huidige inzichten en een onderzoeksagenda op portfolioniveau’. Het is nog mogelijk de rede bij te wonen en de rede is ook te volgen via een livestream.
Neem contact op met wetenschapscommunicatie
Voor algemene persvragen