Koninklijke onderscheiding voor Paul Althuis

Paul Althuis heeft een koninklijke onderscheiding gekregen. De oud-directeur van het Innovation & Impact Centre is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd Althuis door burgemeester Marja van Bijsterveldt vrijdag opgespeld in het stadhuis van Delft tijdens de traditionele Lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag.

Althuis heeft de onderscheiding gekregen vanwege zijn grote en langjarige inzet op het gebied van innovatie en het realiseren van maatschappelijke impact met de kennis die aan de TU Delft wordt ontwikkeld.

Drijvende kracht

Onder Althuis’ leiding ontwikkelde de academische campus van de TU Delft zich tot toonaangevend innovatie-ecosysteem. Hij was de drijvende kracht achter de oprichting van de verschillende fieldlabs, incubators, scale-up-faciliteiten, innovatieclusters rondom baanbrekende technologie zoals quantum, samenwerkingen met grote bedrijven en organiseerde via Delft Enterprises toegang tot kapitaal voor spin-offs van de TU Delft.

Hiermee was hij niet alleen van grote betekenis voor de stad Delft, maar ook voor de regio, provincie en ver daarbuiten. Hij speelde onder meer een sleutelrol in de oprichting en ontwikkeling van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions en tal van grote publiek-private partnerships. Maar ook buiten de landsgrenzen realiseerde hij ’impact for a better society’. Zo roemt de Vietnamese Thuyloi University Althuis’ leiderschap bij de samenwerking met de TU Delft op het gebied van klimaatverandering.

Geliefd directeur

Bovenal was Althuis een inspirerende en geliefde directeur. Onder zijn leiding groeide het Innovation & Impact Centre uit van 2 medewerkers tot ruim 150 man. Marjan Kreijns reageert namens het MT van het I&IC: "Deze onderscheiding is dubbel en dwars verdiend. Los van alle ontzettend gave en baanbrekende projecten die Paul heeft opgezet, zit misschien wel de grootste waarde in zijn manier van leidinggeven. Wij herinneren hem als ontzettend fijne directeur die zijn medewerkers alle ruimte gaf bij het realiseren van ambitieuze ideeën. Met zijn strategisch inzicht en ondernemende daadkracht was hij voor veel medewerkers van het I&IC een voorbeeld."

Blijvende betrokkenheid

Althuis nam vorig jaar officieel afscheid na een carrière van ruim 40 jaar bij de TU Delft. Als directeur van de holding en adviseur van Delft Enterprises blijft hij betrokken bij de verdere ontwikkeling van het innovatie-ecosysteem TU Delft Campus.

De Orde van Oranje-Nassau wordt verleend aan iemand die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij. De graad Officier wordt uitgereikt aan personen die met hun bijzondere verdiensten vaak een landelijke of zelfs internationale uitstraling of betekenis hebben.