ERC Advanced grant voor onderzoek naar slim bouwen op moleculaire schaal

De European Research Council kent een prestigieuze ERC Advanced Grant toe aan Jurriaan Huskens, onderzoeker aan het MESA+ instituut en TechMed Centrum van de Universiteit Twente. Hij ontvangt 2,5 miljoen euro voor een onderzoek naar de toepassing van receptor rekrutering in nieuwe zelfbouwende materialen voor bijvoorbeeld biosensoren en nanolithografie.

Receptor rekrutering is een biologisch proces waarbij specifieke moleculen (receptoren) na binding met bijvoorbeeld een virus samenwerken voor een sterkere interactie en voor het in gang zetten van een biologische respons. De receptoren ’rekruteren’ elkaar en bewegen allemaal richting of in het celoppervlak. Biologen begrijpen dit proces steeds beter, maar in de scheikunde wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt om nieuwe moleculaire ontwerptechnieken te ontwikkelen.

Uit de biologische context

Daarom wil Jurriaan Huskens het proces uit de biologische context halen en toepassen binnen de nanotechnologie. Huskens vertelt: "Als het lukt om die rekrutering naar de nanotechnologie te halen dan kunnen we materialen op een andere manier gecontroleerd samenstellen en slimme biosensoren gaan maken. Zodra een receptor op zo’n sensor een virusdeeltje herkent, haalt hij direct extra receptoren erbij om zo een heel nauwkeurig beeld te geven van het precieze aantal virusdeeltjes."

Voor die biosensoren gaat Huskens werken aan zelfbouwende materialen op de nanoschaal. Door de natuur na te doen, ontwikkelt Huskens zo nieuwe technieken om op de allerkleinste schaal materialen te gaan bouwen. Dit kan op den duur leiden tot nieuwe, kleinere of efficiëntere hightech materialen of bijvoorbeeld kunstweefsels.

Meer informatie

Jurriaan Huskens  is hoogleraar Moleculaire NanoFabricage ( Faculteit TNW / MESA+ / TechMed Centrum ). Het project waar hij deze ERC Advanced Grant voor ontvangt heet ’RECRUIT:Receptor Recruitment as an Organizational Principle for Self-Assembling Matter’ en start in december voor een periode van vijf jaar.

Over de ERC Advanced Grant

De ERC, in 2007 opgericht door de Europese Unie, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het financiert creatieve onderzoekers van elke nationaliteit en leeftijd voor projecten in heel Europa. De Advanced Grant is de grootste van hun vier kernsubsidies. De Advanced Grants helpen onderzoekers de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekende onderzoek en de vroege commercialisatiefasen ervan. Dit jaar kregen in totaal 255 uitmuntende onderzoeksleiders in Europa ERC Advanced Grants. De nieuwe subsidies, met een totale waarde van bijna 652 miljoen euro, maken deel uit van het Horizon Europe programma van de EU.

Bacheloropleidingen
Masteropleidingen
Hbo-doorstroom
Faculteiten & instituten
Student Services Contact Centre
(Interne) Service Portal

Contact
People Pages (telefoongids)
Route & Plattegrond
Werken bij de UT/Vacatures
Nieuwsoverzicht UT
Agenda UT

Samenwerken met de UT Bedrijfsruimte op de campus PhD/PDEng in het bedrijfsleven Ondersteuning door Novel-T DesignLab