Bouwstenen voor waterkwaliteit: STOWA, UU en RIVM starten KRW

Met het project KRW: bestuurskundig-juridische bouwstenen voor het verhogen van doelbereik bundelen STOWA , Universiteit Utrecht en RIVM hun krachten rond de Kaderrichtlijn Water (KRW), waarbij Nederland uiterlijk in 2027 aan de doelen moet voldoen. Centraal daarbij staat de vraag welke obstakels die doelstelling belemmeren en welke praktische oplossingen het behalen van die doelstelling dichterbij brengen.

Eerder onderzoek van de Universiteit Utrecht en het RIVM wijst uit dat waterbeheerders goed moeten samenwerken met de landbouwsector en de ruimtelijke ordening, willen de KRW-doelen tijdig worden gehaald. Verschillende perspectieven en onduidelijkheid over de verdeling van rollen, taken en het gebruik van de beschikbare uitvoeringsinstrumenten staan verbeteringen in de weg. Ook de Raad voor leefomgeving en infrastructuur en het Planbureau voor de leefomgeving hebben dat geconcludeerd.

Het in september 2023 gestarte project KRW: bestuurskundig-juridische bouwstenen voor het verhogen van doelbereik bestaat uit twee onderzoekstrajecten en een gebruiksspoor. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Charlotte Offringa en Tessa Rötscheid , aangevuld met onderzoekers van de faculteiten Geowetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht en het RIVM. Het wordt begeleid door Hens Runhaar , Marleen van Rijswick en Frank Groothuijse van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law. Het onderzoek wordt gefinancierd door STOWA.

STOWA draagt zorg voor het ’gebruikspoor’, waarin tussentijdse onderzoeksbevindingen en handelingsperspectieven direct beschikbaar worden gemaakt voor de praktijk. Gedurende het programma worden daartoe verschillende bijeenkomsten georganiseerd met regionale en landelijke waterbeheerders op operationeel, beleidsmatig en bestuurlijk niveau.